Smutsigtmjöl

May 26, 2016

Kontant med banken?

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 20:34

För tio dagar sen skulle vi ta ut pengar på banken.
-Nä, nä, vi betalar inte ut pengar just i dag
Några dagar senare, nytt försök. Ville ta ut tolvtusen.
– Nä, nä, vi har ändrat maxgräns på uttag, från femton till fem tusen kronor.
I dag ville vi så ta ut den tillåtna summan på femtusen.
-Nä, nä vi har ändrat igen, till max tusen kronor.

Det går fort nu.Vad blir det nästa vecka? Vilket absurt förslag jag än kan komma på så kan verkligheten slå det. Men vad spelar det för roll. Det är ju “de andra” som drabbas av kontantlösheten.
De utfattiga och skuldsatta som vägras att ens få ett kort.
De som lever med ett missbruk och kanske kan tigga ihop ett par tjugor till bussen men inte spara det på kortet.
De udda ofta fantastiska existenser som inte riktigt passar in men som har kunnat dra sig fram i livet och inte “legat samhället till last”.
De som ser, minns eller tänker för illa för att kunna hantera saker som kontokort och pin-koder.
De fjantar som tror att de har rätt till personlig integritet ibland.

För alla andra präktiga praktmedborgare gör det ju ingenting. När alla bankomater i hem-hålan är trasiga när man åkt sju mil… När kontot blivit länsat av kortbedragare…. När bankerna börjar ta ut hur höga avgifter de vill på sina fantastiska tjänster eftersom det inte finns ett alternativ……När polisen knackar på dörren för att du betalat pengar till av någon fascistregering icke önskvärd organisation…..
Fy så fjantiga tankar, nej ta vinglaset i höger hand och fjärrkontrollen i vänster och var som folk.

June 23, 2013

Hey Big Brother

Ett kvarts år har passerat sedan jag skrev här senast. Jag vet inte varför, det är väl meningslösheten i det hela som kommit i kapp mig.
Vansinnet rullar vidare där ute och inget kan jag göra åt det. Det är nästan så jag har slutat hålla koll på nyheterna också.
Vissa nyheter har jag ändå noterat, om än inte satt mig in i, som Edward Snowdens avslöjanden om USAs avlyssning. Det blev ju en viss uppståndelse även i Sverige, och i EU bevars. Det enda jag kunde tänka när jag hörde svenska journalisters indignation var hur märklig deras reaktion tedde sig när de samtidigt inte reagerar över att vi är lika övervakade i vårt eget land.
Och de hycklande EU-politikerna var närmast parodiska och gjorde mig smått illamående. Och Storbritannien som tydligen är bland de värsta, hycklare.

Och varför talar man inte mer om Bradley Manning? Varje svensk vet nog att Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i ett visst antal dagar och det är väl bra, men varför går inte människor man ur huse i alla demokratiska samhällen och demonstrerar för Snowdens, Mannings och Asanges skull?
Jag tror jag vet varför. De tre är inte särskilt snälla mot oss, de har talat om sådant som vi inte vill veta och inte vill förstå. Så innerst inne håller vi med USA, spärra in de djävlarna och kasta nyckeln.
Förresten tycker jag det är dumt att skriva hur många dagar något pågått. I mina öron låter dagar inte mycket, oavsett siffran framför. Tolv år däremot.

Jag är inte helt säker på vad Hey Big Brother, Rare Earths låt från 1971, handlar om men rätt bra är den.

May 9, 2012

Knäppskalle på tågresa

Filed under: Allmänt trams,Kontrollsamhället — ylva @ 20:19

Jag har varit ute och åkt tåg igen, och gått på Stockholms gator. Jag lyckades klara av tågresan, även de bitar jag måste åka med SJ, utan att uppge mitt namn en enda gång, eller dra kort eller visa legitimation eller annat kontrollstatsrelaterat elände.
Först åkte jag “Tåg i Bergslagen” som än så länge vet hur man behandlar kunder. Inget krångel, fasta priser och tar betalt på tåget.
I Örebro fanns det tid att gå in på stationen och köpa en biljett. Jag offrade 14 kronor i tillägg för en ombokningsbar biljett, då behövdes inget namn registreras. Även i Stockholm hann jag med att köpa biljett på Centralen. Försäljaren där sa att jag inte behövde köpa en ombokningsbar. Eftersom jag skulle åka inom en timme kunde han skriva ut en liten biljett från en annan kassa, inget namn, inget krångel.
På biljetten stod att den måste användas inom en timme. Undrar just om den blir ogiltig om tåget är försenat 🙂
Det var en helt ok dag men jag fick lite internetabstinens. Ni förstår jag har inga uppkopplade smartphones eller ipad. Det vill säga, jag har med mig en ipad överallt men den har jag bara för att läsa pdf:er i och göra lite anteckningar. Jag vill (än så länge) ha det så. Trots att det medförde att jag inte fick läsa den fjärde artikeln i Zarembas serie om skogen i går. Det har varit så mycket så jag har ännu inte hunnit läsa den Nu ska jag göra det, därför blir det bara detta korta dravel till postning i kväll.

January 27, 2012

Sossar, sossar, saab och kandidatkandidater

Jag är så förbannat trött på svensk medias nyhetsprioritering, inte minst i radions P1. Det tjatas något enormt om sådant som egentligen inte är ett dugg viktigt att känna till
Meningslöst tjat om Sossar, Saab och Presidentkandidatskandidater till exempel. Visst, Jugholt hade ett visst underhållningsvärde och det är bra att vi får en liten inblick i pajserierna men fixeringen vid sossarnas interna angelägenheter är lika överdriven som intresset för varje liten tur på vägen mot Saabs undergång. När jag var liten löd uttydningen av förkortningen Saab – Sälj Aset Annars Byt – en inte så tokig uppmaning och inte ett dugg fånigare än mediafixeringen.
Utöver Sossar och Saabar verkar det bara finnas plats för något för Svenska folket så angeläget och ödesmättat som kampen om vem som om flera år kommer ställa upp i presidentvalet på andra sidan Atlanten. Det är ju verkligen av största vikt för svenska folket att känna till varje liten detalj i varje litet primärval i varje liten delstat, hur ska vi annars kunna rösta? (för er som är under 30 år och inte förstår sådant så var det där något som kallas för ironi, slå upp ordet i Wikipedia.)
Överhuvudtaget verkar man bara vilja spekulera om saker långt innan de möjligen blir aktuella. Undantaget viktiga lagförslag om inskränkningar av de medborgerliga rättigheterna, dem får vi inte veta någonting om förens det är för sent att påverka.
Tänk om istället en del av den här tiden ägnades åt att diskutera viktiga samhällsfrågor, på riktigt, ärligt och utan fingret i luften för att känna vilken vindriktning som påbjudits.
Det finns några. (understatement, Wikipedia)

December 2, 2011

Som man bäddar får man ligga

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 20:40

I dag går sex mediechefer gemensamt ut i en debattartikel i DN och uttrycker sin oro över att politikerna beskär yttrandefriheten.
Det är så dags att börja bekymra sig om det nu. Svensk media har länge ägnat sig åt en strikt självcensur där för makten obekväma fakta och åsikter diskret plockats bort från världsbilden.
En av undertecknarna är Mats Svegfors, chef på Sveriges Radio och som sådan ytterst ansvarig för censur av, bland mycket annat, en krönika om den Svenska skogen. En annan är Erik Fichtelius, han som underdånigt följde Göran Persson för en “dokumentär”.

Medierna har en oerhörd makt. Det hade till exempel varit möjligt för dem att stoppa FRA- Ipred- och tittförbudslagar. Men så länge det var vanligt folk som fick sina rättigheter beskurna protesterade man inte. Eller som de själva uttrycker det, de har haft en “samsyn” med den politiska makten.
Vad är det jag har sagt om samsyn, det är så här det går då.

October 13, 2011

Abstinens

Jag är inte så mycket för droger. Den enda jag nyttjar är väl egentligen kaffe och får jag inte det varje dag får jag hemska abstinensbesvär i form av huvudvärk så stark att det känns som den kastar mig till marken och får mig att skänka en förstående tanke till alla stackars heroinister. Dock utsätter jag mig inte frivilligt för sådant, senast var nog för många år sedan för att visa min (då) lille son att man inte behövde vara beroende av någonting. (Det gick över efter tre helvetesdagar.)
Men man kan känna lite mental “abstinens” av att inte få göra vissa saker och jag blir grinig av att inte hinna blogga utan i stället sitta begravd i papper och strängt taget jobba oavlönat åt staten.
Det händer ju så mycket “skojigt” i min omvärld som jag så gärna velat kommentera med långa visa utläggningar.
Som att Jägareförbundet utnämnt en ny miljöminister.
Och att älgjakten har börjat och SvD skriver en artikel om att “mer jakt ska hindra viltolyckor” där den kluvna tungans mästare, Daniel Ligné på samma Jägareförbund intervjuas.

Att viltolyckorna ökar är en av orsakerna till att fler älgar kommer att skjutas i år. Stammen är i stort sett på väg upp i hela landet, säger Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet.

Nämnda förbund och dess rara ormtungade representanter brukar annars mest gapa om hur det inte längre går att bedriva någon “meningsfull jakt”, (favorituttryck). Inte bara i bloggar och brandtal utan även i mer förment seriösa dokument talas om hur lite älg det finns. Torsten Mörner, ordföranden, gick ut och krävde 50% större älgstam för något år sedan, o.s.v. i en evig ström av medialt okonfronterade lögner.
Och att en politiker i vår lagstiftande församling och tillika partiledare och därmed aspirant till att leda landet har samma hobby som sambon, att lura till sig pengar. Mycket vill ha mer. Denna fars dominerar media medan intressanta demokratifrågor förvisat till ekonomisidornas obemärkthet. Som att “vi väst” med vår ledstjärna USA i spetsen tvingar till sig privata mail i en “hemlig dom”.
Och vem i detta land bryr sig väl till exempel om FRA, den stora majoriteten har nog glömt vad det handlade om, yesterday´s news, debatten är död. Så då kan man ju lugnt utöka och pytsa in över 200 miljoner till.
Apropå FRA, minns ni hur lilla riksdagsledamoten Annie Johansson stod och grät i riksdagskorridoren när partipiskan ven så hon sålde ut sina ideal. Annie J. är numera Annie Lööf, nybliven partiordförande i centerpartiet. Som sådan möblerade hon om i ministerierna och en som fick gå var miljöminister Andreas Carlgren.
Det var i och för sig inte konstigt med tanke på hans inkompetens, det märkliga var snarare att han fick fortsätta efter valet 2010. Men nu var det tyvärr inte av omsorg om landets miljö som Carlgren fick silkessnöret och fick gå ut bakvägen utan ett enda lagom hycklande uppskattande ord.
Nej det är futtigare än så. Det var han som svängde partipiskan över lilla Annie den där gången och nu fick hon sin hämnd.

September 2, 2011

Hopplöst och kontantlöst

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 19:55

Tvingades åka till fyra
kontor: ”Skandal”
Bankernas kontantslopning upprör.
Kontantlösa kontor ger arga bankkunder

Ovanstående rubrik på SvDs startsida idag ingav mig lite hopp. Tidigare under dagen hade jag hört något liknande på Ekot
Äntligen blir folk förbannade. Inser vart det är på väg, att ett kontantlöst samhälle är ett omänskligt samhälle. Underbart.
Läser artikeln. En person hade fått åka till fyra kontor innan han fick sätta in 2000 kr på sitt konto, hur reagerar han?

Han var inte informerad om att banken hade dragit ned på den här typen av tjänster. Det som upprör honom mest är att han som kund inte har fått någon information.

Hade banken bara skickat ett mail så han vetat förändringarna så hade det varit ok säger han, men i slutet av artikeln visar han att han minsann inte är lättlurad.

Han tror att bankerna ”skyller” på rånrisken för att kunna ta bort kontanthanteringen, men att det riktiga skälet är ett annat.

Skönt, han förstår. Att utan kontanter kan banken tjäna pengar på dig vad du än gör, och staten får total kontroll över hela ditt liv. Mannen måste nu var upprörd och skrämd över detta och förbannad nog att agera, eller?

– Jag tror att det är struntprat med rånrisken, det handlar bara om att bankerna ska kunna dra ner på folk för att spara pengar.

Suck! Det finns inget hopp för det här folket.

September 1, 2011

Rasande kränkt

Filed under: Allmänt trams,Kontrollsamhället — ylva @ 18:21

Jag använder mig av Handelsbankens internetbank. När man har loggat ut därifrån står det följande på sidan.

Du är nu utloggad. Tack för besöket. När du är klar med dina bankärenden bör du stänga din webbläsare.

Detta gör mig förstås rasande och det borde vara den naturliga reaktionen hos alla deras kunder, men om så vore hade de väl tagit bort texten, så antagligen är jag lika ensam som vanligt.

När du är klar med dina bankärenden bör du stänga din webbläsare

Jaha, ska banken tala om för mig vad jag bör göra med min dator? Vad jag bör göra på Internet? Tror de på fullaste allvar att det enda folk gör på nätet är bankärenden? Varför ska jag stänga? Är det farligt? Är säkerheten så usel att bara jag har webbläsaren uppe så kan någon länsa mitt bankkonto?
Vad är det här, en menlös förmyndarklapp på pöbelns skallar eller vad?
Som sagt, jag blir rasande varje gång jag tänker på det. Ni andra som räds ilskan kanske kan ta och bli kränkta i alla fall, det är ju mer på modet.

July 31, 2011

Nu ska vi vara rädda för våra egna åsikter

Filed under: Kontrollsamhället — ylva @ 19:30

Att en följd av den norske massmördarens dåd blir ökad övervakning och en hårdare stat var min första tanke. Den uppfattningen har jag inte ändrat men tvingas tyvärr också inse att det i alla läger nu införs en självcensur, och framför allt används tragedin för att lägga munkavle på meningsmotståndare.
-Tyst med dig, kritisera ingenting, då är du medskyldig till mord!
Det är kontentan.

July 29, 2011

Jag är anonym, så jag ska hålla käften

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 19:42

PEN-klubben vet ni vad det är väl. Författare och journalister som kämpar för yttrandefrihet. Det är i alla fall vad många inklusive jag själv trott. Jag vet inte vem Ola Larsmo är och visste inte heller att han var ordförande i svenska PEN-klubben förens i morse när jag hörde honom P1-morgon. Där svamlar han hejvilt med det innehållet att ökad censur är önskvärd och straff för yttranden är bra, “möjligheten att man vill minska möjligheten att sprida propaganda anonymt..bla,bla,bla “
Där har vi dem som ska värna vår yttrandefrihet, arma oss.

July 26, 2011

En mänsklig rättighet

Filed under: Kontrollsamhället — ylva @ 20:29

Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Sverige anses vara stora anhängare av FN. Deras deklaration om de mänskliga rättigheterna tar vi emellertid ganska lätt på.
Vår åsikts och yttrandefrihet är inskränkt de facto av staten och därtill av något som ofta benämns politisk korrekthet.
Läsa gärna detta blogginlägg hos Peter Harold och detta om hur det förra behandlas av en livrädd svensk press.
Ha, jag gör det lätt för mig, låter andra sköta bloggandet 🙂

July 22, 2011

Den förbannade rädslan

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 19:15

Dagens tragedier i Oslo kommer att leda till krav på ökad kontroll, bevakning och övervakning men man kan inte köpa sig trygghet genom att ta ifrån människorna frihet
Norge är ett av de länder som övervakar sitt folk mest, de får samma betyg som Sverige i Privacy Internationals ranking. Men övervakning leder inte till tryggare samhällen, tvärtom.
När du vrider om nyckeln och låser om dig i ditt hem så skapar du inte trygghet, i stället gör du dig en liten aning räddare.
Terrorismens mål är inte att döda utan att skapa rädsla och våra samhällen svarar som förväntat, med en rädsla som leder till mer och mer kontroll. Vi har samhällen som till för bara några årtionden sedan skulle betraktats som helt omänskliga. Samhällen där människor medvetet eller omedvetet mår sämre och sämre och trots försöken till ökad trygghet, blir räddare och räddare.
Vi är inne i en ond cirkel och idag är jag pessimistisk, det kommer att bli värre innan det blir bättre.

July 20, 2011

Skandalblaska, men skandalstat då?

Filed under: Kontrollsamhället,Politik och samhälle — ylva @ 19:25

Jag har svårt att förstå nyhetsprioriteringen på våra “seriösa” medier. För de som inte vill ha annat än lättuggad dynga finns ju hur mycket som helst att tillgå. I denna flodvåg av meningslösheter tycker man att det skulle finnas några seriösa media som sticker upp som trygga stenar i forsen. Public servicekanalerna borde höra dit, som radions P1.
Hur låter det då i P1? Jodå, det låter hyfsat seriöst, man gör en del längre inslag, återkommer dag efter dag med något, låter några olika röster komma till tals. Från Eko-redaktionen trummar man in dagens stora nyheter i sändning efter sändning.
Men vad är det man talar om då?
För ett tag sedan var det ett vulkanutbrott på Island och dess följder för flygkommunikationen som dag efter dag betraktades som det allra viktigaste. Man letade upp folk på flygplatserna som fick berätta om sina förtretligheter och seismologerna hade återigen en stund i rampljuset. Men var detta viktigt? Uppmärksammade det medborgarna på samhällsutvecklingen, avslöjade det något som menige man bör känna till men inte gör?

Den stora långköraren just nu är “avlyssningsskandalen”. Det låter ju intressant! Har media plötsligt börjat intressera sig för att Europa med Sverige i spetsen är ett övervakningssamhälle som får fiktion som “1984” att förblekna.
-Äsch, säger ni alla kära läsare med rent mjöl i påsen, det är bara överdrifter. och vad skulle det väl göra, vårt mjöl är som sagt rent, så snoka på bara, goda svenska stat som vi tror är per definition bättre än alla otäcka utländska stater.
Så, överdrifter? Det finns en organisation som heter Privacy International som övervakar läget i världens länder vad gäller den personliga integriteten och rankar hur de ligger till på olika områden.
På deras lista över läget 2007 hamnar Sverige sammantaget i det absoluta bottenskiktet med bara några få länder på samma betyg eller lägre i EU. Staterna betygssätts från 1 till 5 där 1 är sämst. Sverige får sammantaget betyget 2,1, på gränsen mellan “systematic failure to uphold safeguards” och “Extensive suveillance societies”. Lägsta betyg, en etta, får Sverige på områdena “Communication Data Retention”, “Gouverment acces to data” “Workplace monitoring” Surveillance of Medical Financial and Movement” och “Leadership”.
Jag tycker att ni för en gångs skull ska frångå ert sunda klicka-på-länkar-motstånd och verkligen studera den här översikten. Om ni är lika korkade och halvblinda som jag och inte kan läsa den direkt så ladda hem den och förstora till lagom läslighet.

Det är för övrigt knappast konstigt att det är i Storbritannien som “Avlyssningsskandalen” seglat upp. Där är ständig övervakning av människors varje steg så normaliserat så det var nog oundvikligt att det skulle ske åt andra hållet också. Och även om annat lyfts fram så beror säkert den höga indignationsnivån med parlamentsförhör m.m på att det den här gången är journalister som avlyssnat makten och inte tvärtom.

Older Posts »

Powered by WordPress