Smutsigtmjöl

October 6, 2017

Nu ska jag fan börja blogga igen! Tack Herman Sundqvist

Filed under: Politik och samhälle,Skogen — ylva @ 19:55

På mornarna sänder P1 “Tankar för dagen”. Någon får säga mer eller mindre kloka saker i fem minuter.
För ett tag sedan var det någon som sa ungefär -Nu när jag blivit äldre och inte känner att livet rinner ifrån mig kan jag ta det lugnt.
Men det är ju precis tvärtom! Med stigande ålder rusar tiden som aldrig förr och det gäller att kasta sig på alla bollar som finns. En vecka nu går fortare än en timme i ungdomen. Det är alltid lördag, eller onsdag, eller vilken djäkla dag som helst. Livet speedar och jag grubblar över hur jag kunnat hinna med att blogga bara för några år sedan. Det tog för lång tid så jag började twittra, det tar för lång tid det med. Skriva kommentarer tar också tid. Allt tar för lång tid så skit samma, jag bloggar igen.
I dag skrev jag en kommentar på en blogg som Skogsstyrelsens Generaldirektör skriver och jag som skattebetalare finansierar. Den kommentaren hamnade i moderatorns skärseld och där lär den väl stanna. På en privat blogg kan bloggaren göra precis som han vill men när man på statliga myndigheter sitter och lägger till rätta kommentarerna för att skapa en falsk bild av opinion och argument då blir jag förbannad. Jag vet folk som har blockerats från att skriva kommentarer där för att de hade för mycket obehagliga fakta. Att kommentarerna modereras för att debatten ska hållas hyfsad kan jag acceptera men det är inte det det handlar om. Då kunde man börja med att ta bort skogsskövlarmaffians trams-troll men de tillåts år efter år att trakassera alla som inte hyllar svenskt skogsbruk.
Här följer min kommentar till Skogsstyrelsens GD, det är ju hedrande att den modererades in i helvetet.

Cecilia Rastad har helt rätt. Det är så det ser ut i skogslandskapet. Alla vi som lever i skogen vet det.
Och Herman Sundqvist har fel, vilket kanske inte låter så allvarligt men när man tvingas konstatera att Skogsstyrelsens Generaldirektör skriver felaktiga och vilseledande inlägg för att å industrins vägnar skönmåla brukandet av taigans ekosystem, vårt livsrum, då är det riktigt allvarligt.
Låt oss göra det generösa antagandet att han har rätt i att det på kalhyggena tas något större naturhänsyn nu än på 50- till 70-talat. Det är ändå helt irrelevant eftersom kalhyggesbruket fortsatt, och att därmed oändligt stora arealer tidigare skog skövlats och förvandlats till plantager. Det är ju inte så att tidigare hyggen återgår till att bli skog inom överskådlig tid. Klockan är mer än fem i tolv för att rädda något kvar.
Varför måste du, Herman Sundqvist, som aldrig svarar på din egen blogg, använda så dåliga argumentationsknep som att låtsas att det bara finns två alternativ.
“Jag är själv övertygad om att det vore djupt olyckligt om vi skulle växla över till en modell där skogen antingen undantogs helt från skogsbruk eller brukades med hyggen helt utan hänsyn …”
Det är ju knappast det debatten handlat om.
Och vad är det här, ett hot eller?
”Om vi struntar i att dagens uppväxande ungskogar har bättre förutsättningar att rymma biologisk mångfald och upplevelsevärden än de som formades under 1950, -60, -70, och -80 talet. Varför ska vi då fortsätta på den vägen?”
En del saker var bättre på 70-talet. Politiker och tjänstemän lyssnade fortfarande på opinion och sakskäl. Nu gäller bara diktat från industrin, oavsett regeringsfärg.
Och hade statliga myndigheter haft bloggar då så hade de nog inte modererats på samma sätt som sker nu.

September 2, 2014

Om professorers tragiska öden

Filed under: Politik och samhälle,Skogen — ylva @ 20:11

DSCF2774

Jag läste det senaste inlägget på Skogsbloggen i dag. Eller rättare sagt, jag började i går men blev så matt av att läsa kommentarerna så att jag fick fortsätta med det i dag i stället.
Det var inte sådana där “hö-hö döda döda”-kommentarer som jag är van vid från rovdjursdebatten. Det här var värre.

Bloggposten var som vanligt bra men sen kom den obligatoriska skövlingskramarmaffian stormande, i form av några småskogsbrukare som visar sitt hat mot packet som vill ha natur och levererar lämpliga “frågor” så professorn kan hålla sin föreläsning om hur uselt allt annat än kalhygge är.

Den enas frekventa meningslösheter på alla skogsforum får mig att misstänka att han är avlönad av skogsindustrierna. För varför behöver egentligen en riktig småskogsägare ens bry sig. Skulle vara för att försöka döva ett dåligt samvete för att man vet att man gör fel möjligen.

Men egentligen så skulle alla Sveriges enskilda skogsägare kunna få göra precis vad som helst med sin mark, hugga ner rubbet, flygbespruta med round-up och asfaltera skiten. De har så löjligt lite mark jämfört med Staten och Kapitalet så det är naturligtvis de senare som ska kontrolleras och få helt nya förhållningsregler, som man dessutom ska tvingas följa.

Det var också många bra och kunniga debattörer på naturens sida som framförde ganska självklara ståndpunkter. Dessa bemöttes, också som vanligt, av en professor från SLU som använder sig av en debatteknik som jag faktiskt känner igen från mer vulgära forum.

Ställ upprepade idiotfrågor och kräv svar på dem. Hoppa på varje ovidkommande detalj där du kan tjata in de fakta du har. Undvik totalt att se den stora frågan. Ignorera sanna påståenden som inte passar. Och framför allt, ha endast ett perspektiv smalare än ett nålsöga.

Och hur stor andel skulle vara fritt från kalhyggen?
Det är ju redan nu så att bara några få procent av skogsmarken är kalhyggen.

Om begreppet ”kalhyggesfritt skogsbruk” bara får inkludera skogar som aldrig tidigare blivit kalhuggna så är det bara en mycket liten del av Sveriges skogar som kvalificerar sig.
Om begreppet ”kalhyggesfritt skogsbruk” däremot får inkludera alla skogar som inte just nu är kalmark eller plant-/ungskog så ingår i storleksordningen 80-90% av all skog i landet i begreppet.

Ingen ovanlig teknik. Men här tillämpad så in absurdum så att man måste tro att professorn är antingen stendum, intellektuellt oärlig eller verkligen köpt.

Eller, det finns ett alternativ till.

En gång hörde jag berättas om en professor som ägnat hela sitt liv åt forskning kring något som senare, när han redan var gammal, visade sig ha varit helt fel. Han fick frågan hur det kändes. -Fruktansvärt, som att mitt liv är bortkastat, sa han
Kanske kan det vara vad som håller en forskare från att se hur fel han har. Den undermedvetna vissheten om ett bortkastat liv.

Se det inte så, gå ut i en riktig skog som finns kvar och varje minut blir meningsfull.

DSCF3607

August 6, 2014

Hyggeselefanten i rummet

Filed under: Skogen — ylva @ 18:44

Det är konstigt hur alla kan tala om den stora skogsbranden utan att nämna det självklara.
Vad tror ni att det är för marker som börjar brinna?

Den som har vandrat över ett gigantiskt snustorrt kalhygge utsatt för brännande sol och täckt av lager med torra grenar och i en sval fuktig och blandad gammelskog behöver inte tveka.
Dagens skogsbruk innebär hektar efter hektar av det förra och nästan inget av det senare.

DSCF1800

August 3, 2014

Brukarnas naturkrig

Filed under: Jägarmaffian,Politik och samhälle,Rovdjur,Skogen — ylva @ 22:24

När man som jag följer både rovdjursdebatten och debatten om skogen slås man av likheterna. Det är i stort sett samma resonemang och samma människor. Det sistnämnda gäller framför allt naturmotståndarna.
Bland naturvännerna anar jag en skillnad i kunskapsnivå bland de som är för rovdjur och de som är för skogen, till rovdjursvännernas nackdel då.
Men på det hela taget är det samma strid som förs.
Det finns en liten grupp människor, som säkert uppfattar sig som förnuftiga och goda, som hävdar ÄGANDERÄTT över naturen, inklusive vilda djur som betraktas som antingen onyttiga som ska bort, eller nyttiga som ska skördas av “brukarna”.
Det där att de så gärna kallar sig brukare tycker jag är lite lustigt för när ordet “brukare” står ensamt i andra sammanhang handlar det antingen om sådana som inte kan ta hand om sig själva, förståndshandikappade, gamla eller funktionshindrade av annat slag, eller så syftar man på knarkare.
Nåja, om de själva insisterar på denna benämning så…

Alla andra kallar de “betraktare” och det tycker jag de ska ge fan i eftersom de uppenbarligen inte begriper någonting.

Nåväl, “brukarna” är framför allt jägare och skogsskövlare och lite hangabouts. De är inte så många men de har en skrämmande medvind. För några decennium sedan hade den naturfientliga inställning som är rådande i dag varit politiskt omöjlig. I dag är det politikerna som driver den hårdast.

Det finns de som tror att det blir en ny ordning bara det blir maktskifte i höst. Knappast, det sitter djupare än så.
Jägarkåren har på ett beundransvärt skickligt sätt skaffat sig hela problemformuleringsprivilegiet. Oftast ihop med jordbrukarna, i alla fall när man vill döda rovdjur. Därför är det lite roligt när de emellanåt hamnar i gräl med varandra, om vildsvin förstås.
Det är ju lätt för mig att sitta och påstå allt detta, och alla tänkande naturkämpar vet att det är så, men vad har jag för belägg?
Räcker det att säga Eskil Erlandsson och Lena EK?
Nehej, ska jag räkna upp alla andra rabiata naturhatande riksdagsmän, regeringsledamöter, landshövdingar, generaldirektörer och näringslivstoppar? Nej, det blir en allt för lång tråkig lista.
Kan vi titta på debatten den senaste tiden kanske.
Forskare som kommit på en idé hur jägarna ska kunna “skörda” så mycket som bara möjligt, och kanske till och med på nåder tillåta att ett annat djur får existera. Jägareförbundet vill återinföra vildren, av samma skäl.
Från SLU försöker man också på alla tvistade sätt man kan komma på hävda att det är bra att inte ha skog i landet, utan snabbväxande biomassproduktion med en omloppstid som ur skoglig synvinkel är att betrakta som barnamord.
Hur i helvete kan man påstå att gammal skog är mer (?) känslig för storm och brand. De ljuger faktiskt medvetet, men så får man ju inte säga för forskare är väl heliga män. Nej, de är vanliga människor som behöver ett jobb och vill göra karriär. Det gör man inte om man inte levererar “rätt” slutsats.
Jägareförbundet förklarar hur “brukarna” vill ha det med fläskproduktionen i skogen.
Och så finns det en liten moteld, men ack så försynt! Ändå har den hånats och bemötts med diverse idiotier av “brukarna”.

Det är kanske dags att “brukarna” får personliga assistenter som kan hålla dem på mattan.

The road to hell

July 21, 2014

Ett “Sommar” värt att lyssna på

Filed under: Skogen — ylva @ 21:01

Är ni lika trötta som jag på alla egofixerade, småsynta, självgoda, navelskådande, pompösa artister och annat löst kändisfolk som abonnerat på Sommarpratarnas stol i P1 för att tala om samma ämne allihop. Sig själva.

Nej antagligen inte, men jag är det i sådan grad att jag inte lyssnat på programmet på år och dag. Och kanske därmed inte ska uttala mig om saken. Fast de gånger jag ändå ramlat in i ett Sommarprat har inte fått mig att ändra uppfattning.
Jag bara undrar vad som är så intressant med att höra hur någon ung person pladdrar på om sin fantastiska karriär och små incidenter.
Nej tacka vet jag sådana med lite bett, som Sven Stolpe eller Anderz Harning eller åtminstone en berättare, som sommarstryparen Torsten Ehrenmark.

Nog om det, nu råkade jag i alla fall se att skogskämpen Sebastian Kirppu skulle vara sommarvärd och ta med lyssnarna ut i skogen så då måste jag lyssna och det var värt 90 minuter av min dyrbara tid.
Han tog verkligen med lyssnarna ut i sin favoritskog och gav oss nya perspektiv. Vi som älskar skogen, även utan att kunna skilja en mossa från en lav, kände och förstod vad han pratade om men lyckades han nå andra människor?
Jag hoppas det men är lätt pessimistisk.
Skogsnäringens propagandatrupper ryckte naturligtvis ut för att svamla och desinformera och recensenterna verkade inte förstå särskilt mycket.
Alla klagar på musiken, jag tycker den passade perfekt in i programmet och dessutom, ska man vara sommarvärd ska man spela den musik man älskar och inte snegla på vad folk vill höra.

July 13, 2014

Blåbär blåvingar och blåst…

Filed under: Allmänt trams,Rovdjur,Skogen — ylva @ 18:55

…kan det bli bättre än att se spåret efter en varg som nyss har korsat skogsvägen, upptäcka att där finns gott om blåbär och plocka dessa medan blåvingarna fladdrar i ljungen och blåsten håller bromsarna borta?
Blåvingar
Nej, det kan det inte.

May 4, 2014

Medvarelser

Filed under: Allmänt trams,Skogen — ylva @ 22:38

Fågelskådare har en “krysslista” där varje art noteras. Jag tror det går någon slags gräns vid 300, har du kryssat så många då är du bland de stora grabbarna.
Jag har alltid velat ha bättre koll på fåglar, känna igen dem på håll och veta vem som sjunger vad i kören. Fortfarande är jag inget vidare på det, och inte blir det bättre av att synen blivit kass och min förmåga att känna igen ljud, vare sig det är fågelsång eller mänsklig musik, är usel.
Men hur ska man börja en sådan där krysslista egentligen? Sitta och fylla i alla fåglar man vet att man sett någon gång och sedan jaga runt efter de övriga? Verkar trist, jag har en annan idé.
Numera är jag så lyckligt lottad att jag har två underbara ställen att existera på, min bostad på Torpet och så ett annat som vi kan kalla Skogen, som jag också har ett ansvar för.
Nu ska jag börja lista de arter som lever på dessa två platser, och kanske gör jag en tredje lista för de som jag sett på Trakten.

Varje dag lägger jag till en art på någon eller några listor, som jag sett eller hört just där. Helst ska jag ha sett just de arterna just den dagen, det går lätt i början men snart får jag nog börja fuska med det. Men i övrigt ska jag inte fuska alls, och jo det gäller inte bara fåglar så jag börjar med människa.
Meningen med det hela? Kanske att lägga märke till alla medvarelser som vi har glädjen att dela jorden med, eller bara för att listor är kul.

Torpet
Människa
Ringduva

Skogen
Människa
Koltrast

Trakten
Orre
Räv
Jag tog en sväng i trakten i dag. Gick upp på högsta höjden där man kan se runt hela horisonten och där uppe flög det upp orrar i mängd och räven skötte sitt på rävars vis. Fin utsikt var det också. Men några människor såg jag inte till.

February 14, 2014

Inte ens de bra är bra…

Filed under: Rovdjur,Skogen — ylva @ 17:15

I går fick jag höra en bra och en dålig nyhet.
Den bra var att man äntligen dragit in SFC-certifieringen från Bergvik skog.

Den dåliga att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på den varg som kallas Finsk-ryskan eller Junseletiken och hennes nye hanne. Och i dag kom som lök på laxen beskedet att Kammarrätten dömt till Naturvårdsverkets fördel när det gäller förra årets beslut om skyddsjakt på denna stackars varg som man skulle kunna tycka har lidit nog.

Om du vill hänga med i vad som händer med våra stora rovdjur så kolla på Vargens Tid som är den bästa siten i ämnet just nu.

Den där bra nyheten är egentligen också en dålig nyhet. Den bevisar bara att det verkligen är käpprätt åt helvete med skogen. Det är redan kört när till och med mesarna på SFC till slut blir tvungna att säga ifrån.

September 11, 2013

Varför det är värre att skjuta björn än att skjuta älg

Filed under: Jägarmaffian,Rovdjur,Skogen,Uncategorized — ylva @ 19:39

En del tror att “rovdjurskramare” tycker att rovdjur är mycket ädlare än andra djur och att de som närmast heliga inte får dödas. Så är det naturligtvis inte.
Så varför kan man då acceptera exempelvis älgjakt men inte varg- eller björnjakt?
Det handlar främst om tre saker, behovet eller nyttan av jakten, populationens status och hur etiskt den kan bedrivas.

Vår mycket stora älgstam orsakar skador för miljardbelopp på skogen, (eller på tallplantagen ska man kanske säga).
Varje år dödas ett tiotal människor, och ett hundratal skadas svårt i älgolyckor i trafiken. Grovt räknat dödas en älg i timmen, dygnet runt, året runt i trafikolyckor. Varje incident orsakar mänskligt lidande i olika grad. Kostnaderna för de materiella skadorna är enorma.
På en del håll svälter älgarna, en följd av att jägarkåren trissat upp en för stor älgstam.
Älgen jagas för köttets skull.

Trots en på vissa håll tät björnstam är skador så gott som obefintliga med undantag för renskötseln.
Björnen jagas för nöjes skull. Det är “häftigt” att döda en björn.

Det finns mycket gott om älg, den finns i hela landet men sammansättningen och “kvaliten” på djuren är på sina håll dålig.

Björnstammen betraktas som livskraftig men inventeringarna är osäkra och gamla. Arten är känslig för jakttryck och avskjutningen har ökat mycket kraftigt. Björn sprider sig långsamt och har inte återtagit sitt naturliga utbredningsområde.

Som vid all jakt förekommer skadeskjutning på älgjakten. Kalven följer kon så att risken att kon skjuts bort från kalven är inte så stor. Kalvar skjuts bort från mamman.

Björnen har ett litet träffområde och björnjägare blir lätt nervösa. Skadeskjutningar har varit vanliga.
Det är förbjudet att skjuta björnhona med ungar men det sker ändå i flera fall varje år. Naturvårdsverket har beställt forskning på ungarna som blir moderlösa. man vill veta om de överlever. I nuläget säger forskarna att åtminstone hälften av ungarna kan överleva om de förlorar sin mor vid midsommar, troligtvis fler senare på året.

Björnen jagas med flera hundar som förföljer och trakasserar den tills den stannar och försöker freda sig. Då skjuts den ihjäl.
Särskilda björnjägare och björnhundshållare åker runt mellan länen och tillhandahåller sina “tjänster”. De dödar djur för att det är kul.

I går dödades en björnmamma med tre ungar, inte vid björnjakt utan av en hundförare på älgjakt. Det var den vanliga dödliga kombinationen av lös hund, vapen och rädsla. När jägaren kom efter hunden som han trodde ställt en älg möttes han av en björnhona som gjorde skenattacker mot honom.
Det han borde gjort var att göra sig så liten som möjligt och lugnt pratande backa därifrån så hon förstått att han inte var ett hot mot hennes ungar.
I stället skjuter han ett par varningsskott. Naturligtvis gör det ingen som helst nytta utan bara förvärrar situationen. Vid nästa attack skjuter han henne.
Det är förståeligt att jägaren blev rädd, det är förståeligt att han, med begränsade kunskaper om björn, använde sitt vapen, men det var dumt. Och ytterligare tre björnungar har förlorat den mamma de behöver för att lära dem hur man lever ett riktigt björnliv.
Det var ändå en olycka och det skulle inte falla mig in att jämföra den här jägaren (som jag i och för sig inte vet något om) med de motbjudande individer som ägnar sig åt björnjakt. Läs om dem i Jaktjournalen, missa inte bilden längst ner, med det stolta paret vid 40-kilosbjörnen.
Det är alltid vapnen som ställer till det, det finns det forskning på.

February 16, 2013

Jag har fått en ny idol

Filed under: Allmänt trams,Politik och samhälle,Skogen — Tags: — ylva @ 22:35

Jag kan inte påminna mig att jag någonsin haft några riktiga idoler. Inte sedan jag var fem år och enligt uppgift satt klistrad vid TV-rutan och tittade kärleksfullt på Olle Björklund när han läste Aktuelltnyheterna. Det är dock ingenting jag minns, säkert bara ont förtal 🙂
Men visst har jag hyst både beundran och stark sympati för vissa offentliga personer. Gamla gubbar mest, sådana som törs säga vad de tycker och ger blanka fan i om det ligger inom rådande konsensus. Sanningssägare och intelligenta.
Sven Stolpe är en av mina stora favoriter. Inte för hans litteraturkritik eller hans religionshistoriska forskning som jag inte begriper mig på eller för hans romaner som jag inte tyckte var särskilt bra utan bara för att jag njöt av att höra honom läsa lusen av folk och ha åsikter om precis allting. Rolig var han också. Därtill är hans lättare skrifter, anekdotsamlingar och minnen en ren njutning att läsa.
Och när vi ändå kommer in på författare, jag har en stark vurm för Jack London, både för människan och hans verk. Hans eget korta liv stod definitivt inte hans romankaraktärers efter. Jag kan rekommendera den läsvärda biografin av Irving Stone “Sjöman till häst”
London var också journalist och nu kommer jag till det jag egentligen ville skriva om idag. Min nya idol, i den mån jag har några alltså, heter Maciej Zaremba.
Journalisten och författaren till artikelserien Skogen vi ärvde, som numera också finns samlad och utgiven i bokform. Det bästa som skrivits om svenskt skogsbruk på mycket länge, och med ett närmast unikt perspektiv. Människans.
När man läste den kunde man konstatera att Zaremba är en fantastisk skribent, tänkande, pedagogisk och med ett njutbart språk. Hans artiklar lyfte upp frågan om skogen på dagordningen och tvärtemot mina farhågor så har inte debatten lagt sig.
I onsdags ordnade skogshögsskolans studentkår en paneldebatt på SLU i Umeå med utgångspunkt från artikelserien med deltagare från skogsbruket, forskningen, Snf och naturligtvis Maciej Zaremba själv. Den finns att lyssna till på nätet, och det är efter att jag har gjort det som Zaremba har fått idolstatus hos mig.
Han är precis en sådan människa som jag faller i farstun för. Rak, glasklar, intelligent och därtill, eller därför, ganska rolig.
Lyssna!!
Det kan man ju med fördel göra samtidigt som man jobbar med något som inte kräver att hjärnan är så inblandad.
Det finns en del att säga om den där debatten och det tänker jag göra också, nästa gång

August 23, 2012

klokt

Filed under: Politik och samhälle,Skogen — ylva @ 19:43

Ingen tid till skrivande så i stället vill jag rekommendera något läsvärt.
Lars Gustafssons blogg

Stubbe efter uråldrig lönn som inte har med någonting att göra.

August 13, 2012

Press från pressen

Filed under: Skogen — ylva @ 07:27

Nu har Dalademokraten tagit upp den sönderkörda Säfsbanan.

Artikeln finns inte på nätet.

Dalademokraten har visat mina bilder för personal på Skogsstyrelsen i Ludvika som bl.a. säger:

– Himla trista bilder. Leden är sönderkörd, här kanske vi skulle varit observanta och när avverkningar anmäldes sagt att leden har så högt socialt och kulturellt värde att ni får bruka andra vägar.

Typiska uttalanden från skogsstyrelsen, lite vag självkritik om vad de borde ha gjort

Jag ska åka dit och kolla. Sedan ta kontakt med markägaren och ytterst ansvarige och höra om hur de tänker agera.

Ännu mer typiskt, en “Myndighet” som med mössan i hand frågar istället för att beordra.
Kommunens naturvårdssekreterare har större tilltro till skogsstyrelsen och välkomnar att de “tar tag i saken”.
Hmm, vi får väl se hur det blir med det. I vilket fall är skadan skedd, ett ev. återställande kommer knappast återskapa det som var.
Säfsen Resort, som börjar bli en maktfaktor i trakten och har leden på sina turistkartor, säger att de ska skicka ut några mountainbike-cyklister att testköra.
Det faktum att leden numera går fram genom vidriga kalhyggen törs ju ännu ingen kritisera utan man låtsas att skogsbruket är “uthålligt”.
Läs Skogsbloggen och få den sanna bilden. Oerhört deprimerande, så visst är det skönare att låtsas vidare i stället.

August 2, 2012

Sen tar de kulturen också…

Filed under: Skogen,Uncategorized — Tags: — ylva @ 21:59

I Bergslagen fanns en gång i tiden små järnvägar som löpte kors och tvärs mellan orterna, kvar finns nu bara här och där rester av banvallarna som smyger fram genom vildmarken och numera fungerar som en länk till vår historia och som underbara gång- och cykelvägar, och för all del också bitvis som bilvägar om man är lite äventyrligt lagd
Min favorit Sven Stolpe inleder för övrigt en underbar liten berättelse om mänsklig dumhet på följande sätt:

DET FINNS EN SORTS vägar i Bergslagen, som jag har en alldeles speciell förkärlek för. De är egentligen gamla järnvägar, men det var längesedan de sista små tågen gick fram där.

Han kallar berättelsen “Möte i Värmland”, den är bara på fyra korta sidor och finns att läsa i hans “Låt mig berätta- Minnen och anekdoter” från 1970. Men nu kom jag från ämnet, jag kan bara inte låta bli att rekommendera den läsningen till alla. Äsch, vi tar lite till:

De små loken rusade på den smala banan genom en vildmark utan människor, på smala näs mellan blå sjöar eller genom tunnelliknande uthuggningar i bergslandskapen.

Säfsbanan mellan Hällefors och Neva var en av dessa små järnvägar. Anlagd 1876, slutgiltigt nedlagd och uppriven 1970. Banvallen finns kvar till stora delar. År 2004 röjdes den för s.k. “EU-pengar” för att fungera som gång- och cykelväg genom vildmarken, en fantastisk tillgång.
Skyltar sattes upp
Under några år sprangs t.o.m. ett marathonlopp på den gamla banvallen. Hur frekvent använd den varit i övrigt vet jag inte men både vargar och människor har i alla fall strosat fram på den ibland.
Som nästan överallt annars i skogarna här så är det Bergvik skog som äger marken där den går fram. Stora Enso förvaltar.
Eftersom dessa bolag anser sig ha (ägande-) rätt att förstöra inte bara naturen utan vårt kulturarv och våra möjligheter till rekreation ser det numera ut så här på Säfsbanan väster om Nittkvarn.



Jo, det är där…

Vissa sträckor är relativt oförstörda

Older Posts »

Powered by WordPress