Smutsigtmjöl

August 11, 2011

Den kriminella genen

Filed under: Politik och samhälle,Uncategorized — ylva @ 19:32

Jag hörde David Cameron på radion. Han höll ett eldigt tal där han förklarade att kravallerna i England “inte har några sociala orsaker, inte har några politiska orsaker utan bara kriminella orsaker!”
Åh tusan! Så det finns någon slags kriminell gen som man föds med. Kriminalitet har aldrig några sociala orsaker och sociala förhållanden är aldrig en följd av politik. Tänk vad man lär sig.

5 Comments »

 1. Jag tror att problemet helt enkelt är att många människor drar likhetstecken mellan “orsakar” och “är ansvarig för” i frasens vardagliga betydelse. Om något annat än brottslingarnas egna moraliska brister orsakar deras beteende så kan vi inte säga att brottslingarna gör något fel och se ned på dem, verkar tanken vara. Och vad vore livet utan möjligheten att se ned på sina medmänniskor?

  För övrigt finns det gener som starkt korrelerar med kriminalitet, men jag tror inte att det var det David Cameron menade.

  Comment by Långhårig hippie — August 15, 2011 @ 18:55

 2. Jo vad trist det vore att inte få se ned på sina medmänniskor. Jag roar mig med att se ner på Cameron t.ex. 😀

  Comment by ylva — August 15, 2011 @ 23:07

 3. “Förbrytarmänniskan” har varit ett litet köksmedicinskt uttryck för en viss slags rubbning med tre könskromosomer (Klinefelters syndrom, XXY) men själva idén att vissa människor var ärftligt disponerade att begå grova brott kom innan man började leta närmare efter ett genetiskt korrelat.

  XXY-personerna är kraftiga, och dras ibland med närmast kvinnliga höfter men kraftiga manliga lår (inte bra när man ska rymma från kåken eller ta sig in i ett hus…) och de lär ha häftigt humör och ibland en fixering vid vapen. Om man nu ska tro de psykiatriker och genetiker som kört denna teori.

  Comment by Magnus — September 3, 2011 @ 02:57

 4. Ja,ja, ok för kriminella gener då men de var knappast orsaken till kravallerna 🙂

  Comment by ylva — September 3, 2011 @ 21:27

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress