Smutsigtmjöl

May 6, 2012

Vem är den största idioten här?

Filed under: Politik och samhälle,Rovdjur — ylva @ 07:55

I går kablades nyheten ut om att en man på promenad helt oprovocerat hade blivit överfallen av en björn. I ekonyheter och alla stora dagstidningar. Polisen skulle ut och avliva, folk varnades för att gå ut i området.
Nu var detta inte sant och jag bara undrar, vem är den största idioten här. Mannen som hittade på överfallet, polisen som gick ut med det på detta sätt eller journalisterna som hade så bråttom med att kabla ut detta som en stor nyhet?
Motivet för mannen som hittade på överfallet vet vi inte. En gissning som ligger nära till hands, han var en berusad rovdjurshatare som ville dölja något annat. Vi lär inte få reda på det i så fall.
Precis som det aldrig kom till allmänhetens kännedom att den man som faktiskt dödades av björn i Jämtland för några år sen, oförklarligt och oprovocerat sägs det, var berusad intill medvetslöshetens gräns. Vad han och hans hund hittade på i det tillståndet kommer vi aldrig få veta men dödsorsaken var väl i praktiken snarare alkohol än björn. Han skulle för övrigt ha gått ut på älgjakt några timmar senare, denne man som av Kerstin Ekman beskrivits som en klok och ansvarsfull jägare.
Det var en liten utvikning, frågan var ju vem som är största idioten i det här fallet? Ett enkelt svar är att det var “offret”. Ja, ja det är ju lätt att säga men nu ska vi inte sparka på en som ligger, vilket man onekligen gör om man uppför sig som han.
Journalisterna kanske? Som blåser upp det till en stor nyhet och litar på polisen. Njae, det skulle faktiskt ha ett nyhetsvärde, en extremt ovanlig händelse och något som upprör folket. Vem vill vara sist med en sådan nyhet? Så jag förlåter dem denna gång.
Polisen då? Som i de uppdaterade artiklarna om händelsen i DN och SvD säger att de tvivlade redan från början. Ändå meddelar man media som fakta att en man blivit överfallen, man varnar folk från att gå ut och man ska genast ut och skjuta. Trots att det alltså var högst tveksamt vad som hänt. Polisen är den största idioten, helt klart!
I Nerikes Allehanda och säkert också i många andra medier, står ännu i dag på morgonen den ursprungliga “nyheten” om björnattack. Det mest tragiska med den här historien är att det som inte har skett, det har skett. I människors minne och medvetande lever nu den här händelsen. Precis som en del idioter fortfarande påstår att vargar jagat skolflickor inne i Hällefors centrum så kommer denna anka att föras fram som en sanning.
Antag förresten att “överfallet” verkligen skett, kanske hade det då orsakats av att mannen råkat komma mellan en hona och hennes ungar. I så fall hade hon ju egentligen varit ganska återhållsam när hon skyddade ungarna. Knappast någon risk för upprepning, ändå ska björnen avlivas, och ungarna också då?
Skjut först och fråga sen, hysterikor ska inte ha vapen, och inte vara poliser!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress