Smutsigtmjöl

May 6, 2012

Lübeckmodellen

Filed under: Skogen,Uncategorized — ylva @ 11:28

Jag tror inte att jag någonsin förut har suttit på helspänn och väntat på en ny artikel i dagspressen, inte förens nu. Jag har väl gått in 10 gånger på DN idag för att se om del tre om skogen kommit. Det var det värt, kunde jag konstatera. Vad säger man, tack kanske?
När jag skrev om Zarembas skogsartiklar häromdagen fick jag kommentarer som inte tyckte att kalhygge eller ej var den stora frågan (vilket jag vidhåller att det inte var vad han skrev heller) men kalhyggesbruket är faktiskt en katastrof. Inte varje enskilt hygge, om det skulle vara något så ovanligt som ett litet och hänsynsfullt utfört sådant men i stort är kalhyggesbruk inte hållbart (hemska modeord) varken ekonomiskt eller biologiskt.
Som framgår i dag, det finns alternativ. Silvaskog är ett företag som hjälper skogsägare till en helt annan skogsskötsel. Läs deras “Lilla skogspraktika” för en snabb orientering. Är du skogsägare har du alltså pengar att tjäna här.

141 Comments »

 1. Fniss, Det är ju det jag sagt hela tiden. =)

  Det är skönt att äntligen få in lite nyanserade åsikter och praktisk erfarenhet i debatten. Notera att Silvaskog knappt nämner ordet kalhygge (2 ggr på 15 sidor). Det är inte där problemet med rovdriften eller utarmningen av skogen ligger, utan i vem som bestämmer över skogsprodukternas marknad. “Follow the money” som någon klok person sa i debatten. Och si där är vi alla konsumenter faktiskt medskyldiga – ja inklusive staten och kapitalet förståss.

  Silvaskog nämner att man “utgår från att naturen bäst avgör hur en skog ska vara sammansatt och strukturerad”. Mycket vist sagt. Och vem har störst möjlighet att avgöra det? En Tysk turist som knappt satt en fot i skogen tidigare, en kulturnisse från Stockholm som aldrig svettats i skogen med att sätta upp granbarksborrefällor, eller en småbrukare som dagligdags går i skogen och försöker hålla lite ordning.

  Det är också trevligt att se att Zaremba har tagit åt sig av kritiken och faktiskt i den tredje artikeln försiktigt belyser hur svårt det här med ‘hållbart’ (håller med dig om ordet) skogsbruk är. Omsättningstiderna är ju 150 – 300 år vilket försvårar all verklig evidens. Men han är ju journalist å andra sidan så han kan inte svänga helt. Såååå kalhyggen är nog rovdrift i alla fall.

  Comment by Mjölbagge — May 6, 2012 @ 17:18

 2. Mjölbagge, dina kommentarer blir alltmer obegripliga.
  Silvaskog arbetar enligt Lübeckmodellen, alltså kontinuitetsbruk, = (lika med) att ej kalhugga. Du försöker göra någon slags poäng av att ordet “kalhygge” inte är frekvent i deras text. Jag saknar fantasi nog för att hitta en rimlig förklaring till detta.
  Du förfäktar än en gång att enbart de som är duktiga på att sätta upp granborrefällor ska få/kan diskutera skogsfrågor! Ett totalt ickeargument, jag tror att det finns ett namn på den typen av argumentation men jag orkar inte leta reda på det. Vad har förresten ni granborrefällsexperter sysslat med medan Sverige har utvecklats till världens näst sämsta nation på skogsskötsel.
  Så nobelt av dig att säga att Zaremba “tagit till sig av kritiken”. För det förstår vi ju alla att den lille “kulturnissen” svänger ihop dessa artiklar i en handvändning lite vartefter. (info för folk yngre än sisådär 40 bast – detta var sarkasm!) Vilken kritik förresten, den från människor med ett mycket dåligt samvete som förtvivlat försöker hålla insikten ifrån sig eller den från alla de rädda människor som ser en obehaglig sanning som en revolutionär handling. Att säga sanningen är i (d)era(s) ögon att “förråa debatten.
  För övrigt är omloppstiderna i dagens skogsbruk nere på 60 år.
  Som sagt, det är inte lätt att veta vart du vill komma med dina kommentarer, dock tycker jag mig nu känna igen mönstret. Att slänga ur sig några svepande dumheter, försöka framstå som resonerande och förnuftig medan man försöker försvara varje enskild detalj man sagt in absurdum och veckla in sig mer och mer, typ räkna hur många gånger ordet “kalhygge” förekommer.
  Jag antar att det kan finnas flera personer i landet med detta syndrom men det är föga troligt att två stycken har hittat min lilla blogg så nu kommer jag inte att lägga mer tid på detta tjafsande om ingenting utan bara konstatera några saker.
  Du och jag är inte ense om någonting vad du än påstår, Zarembas reportage är det bästa och viktigaste som skrivits på mycket länge och mjölbagge är ett passande namn. Fnissa i frid.

  Comment by ylva — May 9, 2012 @ 20:52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress