Smutsigtmjöl

June 10, 2012

Och den gemensamma nämnaren är….

Filed under: Politik och samhälle — Tags: — ylva @ 14:38

Hur ska jag få ihop det här till ett ämne.
Torbjörn Tännsjös debattartikel om att förbjuda boxningsgalor
En man hoppade överbord från Gotlandsfärjan
En annan lade sig på vägen och blev påkörd
Godmorgon Världen avslutades med ett “lustigt” kåseri om en en dotter och en flaska matlagningssherry.
Hittar ni tråden?
Nähä det var ingen som försökte. Ok då, svaret är Alkohol.

Två händelser där man så förundrat frågar sig, -voffi gjorde di på detta viset.
Suck, tar jag fram lokaltidningen kan jag dagligen plocka dussintals nyheter om olyckor, konstigheter och våld och tvärsäkert påstå att de orsakats av alkohol. Facit får inte läsaren så några av dem kan ju teoretiskt sett bero på annat. I bästa fall kan man möjligen skriva något om droger. Att drogen i nio av tio (99 av 100?) fall är alkohol, i synnerhet om det är våld inblandat, nämns aldrig.
Ja varför la sig den här killen på vägen tro, och varför fick den andre för sig att simma tillbaka till Gotland? Det skulle inte förvåna mig om jag för en gångs skull skulle få en massa kommentarer som talar om att alkohol var det då inte utan i dessa fall var orsaken ditten o datten. Normen är nämligen -Rör inte min Alkohol.
Normen är så inarbetad att numera en mor kan sitta i radio och kåsera om hur hon fyller vatten i sherryflaskan så inte dottern ska se att hon druckit upp den. Naturligtvis har kåsören inga problem med spriten, hon dricker ju varken fredagsgrogg eller lådvin. Är bara lite förtjust i folköl, ni vet den där oskyldiga drycken – som tiotusentals alkoholister har som enda drog ända in i döden. Var detta kåseri möjligen ett rop på hjälp?
En sak kan jag upplysa om. Om ett barn tycker att en förälder dricker för mycket – då gör den det. Jag förstår inte hur man överhuvudtaget kan berusa sig när man har barn. Då ska man finnas tillgänglig för dem, alltid.
Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö kommer med debattinlägg i olika ämnen lite då och då. Ofta lite tänkvärda även om man inte håller med. I dag blev jag rätt förvånad över hans slutsats, att det borde vara förbjudet att anordna boxningsgalor där människor skadar varandra. Det är samme Tännsjö som argumenterat för fri dopning inom idrotten där det skulle vara upp till var och en att förstöra sig för livet.
Här gör han jämförelser med koppleri och sexköpslagen, i konsekvens med den kommer han fram till sin slutsats. Jag håller inte riktigt med, själv tycker jag det verkar rimligast att tillåta sexköp och förbjuda boxning.
Strunt samma, låt oss istället ansluta oss till hans resonemang. Då är det naturligtvis upp till var och en att skada sig med alkohol men inte att tillhandahålla den, och därmed inte att tillverka för annat än eget bruk. Slutsats: Butiker, krogar och systembolag ska kriminaliseras men hembränning tillåtas. Det vore verkligen ett framsteg.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress