Smutsigtmjöl

January 11, 2013

Dags att ta sig an rennäringen

Filed under: Jägarmaffian,Rovdjur — Tags: — ylva @ 21:20

I dag föll svensk rovdjursförvaltning till nya oanade inkompetensdjup när Naturvårdsverket tog beslut om att skjuta det vargpar som valt att slå sig ner i trakten av Junsele. För de som möjligen inte hängt med i de tragikomiska turerna kommer här en kort sammanfattning av svensk jägarstyrd vargpolitik.
Den svenska vargstammen har en hög grad av inavel. Det beror på att hysteriska jägare och dito renägare hindrat den från att utvecklas fritt från att den återkom på 1980-talet.
Politiker och andra makthavare i landet är till oproportionerligt stor del jägare, dessutom är de rädda för att bråka med samer som har status som ursprungsbefolkning. Därför har man jagat, tjuvjagat och skyddsjagat och hållit vargstammen på en löjligt låg nivå. Till slut blev problemet med inaveln för stort tillsammans med det faktum att världen faktiskt kräver att vi inte utrotar våra vilda djur, så med konstlade och krystade metoder skulle genetiken förbättras. Valpar från djurparker ska sättas ut i vilda lyor och de senast invandrade vargarna och deras ättlingar har i viss utsträckning undantagits från jakt.
Den “genetiskt viktigaste” vargen av alla är den lilla ljusa “Finsk-ryskan” som oklokt nog vandrade in i det här landet och valde ett i hennes ögon lämpligt revir. Tyvärr låg det i den halva av landet som renägarna ockuperar och hon sövdes och flyttades till södra Sverige. Tre gånger!
Till sist sa myndigheterna att nu får det vara nog, nu får hon stanna, vi får försöka samarbeta med renägarna,hjälpa dem och ge dem kompensation för skador. Det verkade som ett vettigt beslut, tills det framkom att hon, som för andra gången fått en uppvaktande kavaljer, bara skulle fungera som surrogatmamma. När hon fött valpar i vår skulle hon avlivas och valparna läggas in i någon varglya i söder. Förhoppningen hos många var ändå att detta makabra oetiska beslut skulle ändras, att det kanske bara var för att hålla renägarna lugna.
De blev inte lugna, de ansökte om skyddsjakt gång på gång och länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland tillstyrkte och i dag gav Naturvårdsverket tillstånd att döda vargparet. Skadorna var för stora, de hade dödat nio renar!
Hanen är redan avrättad från helikopter men den stackars “viktiga” tiken som varit med förr har lyckats hålla sig undan i dag men hennes öde är beseglat.
Med dagens beslut dör inte bara Finsk-ryskan utan även den sista gnuttan av trovärdighet för svensk naturvårdspolitik överhuvud taget.
Det är fullkomligt orimligt att undanta mer än halva landet, den mest glesbefolkade halvan dessutom, från de rovdjur som hör hemma där. Det finns bara en vettig taktik, naturlig invandring från öster och då måste djuren också tillåtas leva i det så kallade renskötselområdet.
Det är dags att vända tragiken till något bra, det är dags att avslöja sanningen bakom urbefolkningens rennäring. Den är inte vacker.

52 Comments »

  1. […] Hittade läsvärda och kloka ord i en annan blogg: […]

    Pingback by ”Renvårdsverket” och Lena Ek jagar varg, igen! | Varghjärta — January 11, 2013 @ 23:04

  2. […] inte vargen tillåts leva på grund av rennäringen. Jag har skrivit lite om behandlingen av henne tidigare. Sedan dess har jakten stoppats av förvaltningsrätten, hon har övervakats och stressats och till […]

    Pingback by Smutsigtmjöl - Svensk polis en fara för rättssäkerheten – säger minister — March 20, 2013 @ 12:05

  3. […] Den dåliga att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på den varg som kallas Finsk-ryskan eller Junseletiken och hennes nye hanne. Och i dag kom som lök på laxen beskedet att Kammarrätten dömt till Naturvårdsverkets fördel när det gäller förra årets beslut om skyddsjakt på denna stackars varg som man skulle kunna tycka har lidit nog. […]

    Pingback by Smutsigtmjöl - Inte ens de bra är bra… — February 14, 2014 @ 17:16

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress