Smutsigtmjöl

May 10, 2009

Självmord mord eller vållande till annans död?

Filed under: Uncategorized — ylva @ 12:56

För några år sedan gick Folhälsoinstitutet ut med att man måste göra något åt självmorden. Receptet var ungefär att förbjuda öppningsbara fönster och bygga höga broräcken. (!) Om man ska gå på metoderna, varför inte fundera över läkarkårens gigantiska distribution av mordvapen i stället?

År 2004 begicks 1387 självmord i Sverige. I en tredjedel av fallen var metoden “förgiftning med fasta eller flytande ämnen” d.v.s.  man tog “piller”, hos kvinnor var siffran nära hälften.

En man, förkrossad över sin frus tragiska död och med alkoholproblem går till läkare. Han skickas hem med en ask piller mot oro och en storförpackning med 100 extra starka sömnpiller. Ordination, “1 st. tablett till natten, ej för regelbundet bruk”.  På läkemedelsupplysningen 1177.se står att medlet inte bör användas under mer än fyra veckor. Om patienten så skulle ta ett piller varje kväll, vilket han alltså inte ska enligt ordinationen, så skulle det räcka med max 28 tabletter. Varför tillverkas överhuvudtaget förpackningar med 100 piller i ? Och hur i helvete kan en läkare skriva ut detta?

Det verkar vara en mycket dålig idé att droga ner en människa i stället för att låta honom konfronteras med sin sorg och hjälpa honom att bearbeta den. Om det ändå i något fall vore behövligt så ska man naturligtvis bara ge ett piller åt gången vid behov. För bägge medicinerna i det här fallet  (som givetvis är beroendeframkallande) anges att man bör undvika alkohol i samband med dem. Den läkare som skickar hem en förkrossad människa i total obalans till whiskyflaskan försedd med en årsförbrukning dödliga gifter borde åtalas för mordförsök. Tyvärr kommer det inte att ske, detta är “standard procedure” och inte ett olyckligt undantag.

Ett annat exempel,  ung kvinna sitter på ett fik och stoppar i sig piller, körs i ambulans till sjukhus. Hon går hos psykologer och har x antal självmordsförsök bakom sig. Var hon fick pillerna från? Utskriva av läkare för hennes problem så klart!

Min mor brukade ofta sucka över dumheterna i världen och säga – ja, det är inte klokt. Själv har jag kommit på mig med att allt oftare utbrista – Vad är det för fel på folk? och nu undrar jag: -Vad är det för fel på läkare ??

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress