Smutsigtmjöl

May 25, 2011

Varför jag hatar samsyn

Filed under: Allmänt trams,Politik och samhälle,Skogen — ylva @ 20:03

Samsyn var det ja. Här följer ett typiskt exempel på hur ordet används, från ATL. Debattartikeln, som inte verkar finnas på nätet illustreras med en bild på skogsstyrelsens generaldirektör Monika Stridsman som ler inbjudande.

rubrik “Samsyn krävs för att nå ett hållbart skogsbruk” Sedan kan jag plocka något varsomhelst i artikeln, t.ex Men statistiken måste kombineras med en konstruktiv diskussion om hur vi i skogssektorn tillsammans kan närma oss och nå de mål för ett hållbart skogsbruk som vi själva har satt upp.” “Eftersom det delvis finns olika behov och intressen är samsyn ibland svår att nå, men den är nödvändig”och “Polariseringen i media kan försämra möjligheterna till konstruktiv dialog” med mera ryggradslöst svammel. Polarisering betraktas som något fult, men ibland har ju faktiskt någon rätt och en annan fel.
I Sverige idag ska det råda samsyn, vi ska alla se samma sak. Nåde dig om du avviker och tittar på något ur en annan synvinkel. Du kan få ha en lite lagom avvikande åsikt men du ska ha grundat den på vad du ser ur precis samma vinkel som makten sagt åt dig att titta. Tänk inte själv, tänk inte runt hörnet, foga in dig i konsensusförtrycket.
Ibland, skrämmande ofta till och med, är saker faktiskt käpprätt åt helsike och de som påtalar det är de som vägrar samsyn. Samsynsförtrycket är så stort att de flesta väljer att hålla tyst om de största galenskaperna, de små är lite lättare att tala om.
De som törs säga emot oskadliggörs genom att man stämplar dem som rättshaverister. Det underlättas naturligtvis av att de som törs nästan per definition är udda typer, kaxiga, knäppa, asociala, extremt envisa med ovanligt rättspatos. De är ganska ofta rättshaveristtyper helt enkelt, men, en rättshaverist har ofta rätt!
Det är sällan lätt att sätta sig in och avgöra om så är fallet, mediafolk hjälper knappast till, för dem är det ännu viktigare att ha samsyn med makt och rådande uppfattning.
Oavsett vad som är rätt och fel är det nyttigt att ta del av åsikter som inte är mainstream, t.ex. anarkokapitalism. En lite annan syn på samhällets roll, intressant, jag skulle kunna gå till den här bloggen bara för dess suveräna “valspråk”
“Det är farligt att ha rätt när staten har fel”.
Så sant så.

Låt oss återgå till skogen. Där krävs ingen samsyn och kan aldrig finnas någon. Det krävs ryggrad och det finns inte heller.
I dag läste jag att åtalet mot den skogsägare i Lycksele som skött sin skog kontinuerligt och utan kalhyggen och därför polisanmälts av skogsstyrelsen, läggs ner. Rättegången skulle ha varit i början av juni, nu blir det ingen. Liksom Expressens Tommy Hammarström kanske ni tycker att det är bra, det tycker inte jag. Det är korruption och mygel av värsta slag, makten och kapitalet har insett att de skulle förlora, en dom skulle bli uppmärksammad och vägledande.
Skaparen av naturkulturmetoden skulle ställt upp i rätten, det skulle ha blivit uppenbart att det fanns folk utan samsyn, som dessutom verkar ha rätt. Livsfarligt!
-psst, du åklagar´n, vi droppar det här va.

5 Comments »

 1. Fast om man nu ska vara petig är det väl mer hur ordet används än ordet i sig som det är fel på. Du och jag har t.ex. samsyn i vargfrågan och även när det gäller den förbannade avverkningen som tycks gå svenssons näsa helt förbi….

  Comment by kokospelle — May 28, 2011 @ 19:10

 2. Jag tycker illa om själva ordet också, “samsyn”, fånigt modeord, det är nog ganska sällsynt i äldre text. Men framför allt är samsyn något som man faktiskt ska akta sig för, när man börjar slentrianmässigt se för lika på saker och ting så är det bra att ändra vinkel lite, om man sedan fortfarande tycker likadant så desto bättre.

  Comment by ylva — May 29, 2011 @ 21:21

 3. […] som de själva uttrycker det, de har haft en “samsyn” med den politiska makten. Vad är det jag har sagt om samsyn, det är så här det går […]

  Pingback by Smutsigtmjöl - Som man bäddar får man ligga — December 2, 2011 @ 20:40

 4. […] var totalt innehållslöst. Det är mycket av det vanliga innehållslösa konsensusblajet. Jag har sagt det förut, jag hatar samsyn. Låt mig säga att vi från Skogsstyrelsens sida självklart uppskattar en […]

  Pingback by Smutsigtmjöl - Var det allt hon hade? — May 21, 2012 @ 19:56

 5. […] om vår trygga tillit till politiker, statistik och rådande vetenskaplig konsensus (Konsensus och samsyn, de djävligaste ord jag vet). Samhället är betydligt mer ruttet än vad kloka och sansade medborgare tror, och lite […]

  Pingback by Smutsigtmjöl - Tack alla foliehattar — January 4, 2013 @ 10:27

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress